úterý 7. května 2013

Tesařík na dovolené - dětská klouzačka (konstrukce 1)

Nářadí dovezeno, materiál připravený, vydatná snídaně spořádána, tak proč se nepustit do díla.


1. dopoledne - přední nohy


Jako první jsme se vrhli na přední nohy, které budou držet samotnou skluzavku. Nejdříve vyměřit, jak budou potřeba vysoké. Díky svahu, na kterém budou umístěné stačila výška 85 cm. A jak je spojit spolu a se zbytkem nástupní plošiny? Byly k dispozici celkem solidní "vinkle", nicméně pod to bych se asi asi nepodepsal. Takže nezbývá, než oživit tesařské spoje a začít čmárat.

zakreslený průběžný čep

Po důkladném rozkreslení přijde na řadu vytvoření čepů a dlabů. Dlaby byly velmi jednoduché díky frézce. Stačí trochu pečlivosti a za minutu je hrubý dlab hotový. Nakonec se ještě dotáhnou rohy dlátkem.

Fréza právě dokončila jeden z dlabů. Zbývá ho začistit dlátkem
Detail dlabu po zásahu frézky.

Čepy byly malinko náročnější zejména pro zadavatele, který měl na starosti ruční řezání pilou čepovkou. Z má strany jsem mu alespoň pomohl kotoučovou pilou s nastaveným potřebným průřezem přes vlákna. Doma bych si dal čep do hoblice a prořízl ho také kotoučovkou i z vrchu. V bojových podmínkách exteriéru jsem si ale na to netroufl. 

Samotné nohy potřebovaly dva dlaby. Jeden jsem udělal centrovaně (3 cm od okraje, 3 cm dlab a 3 cm k okraji). Ten druhý jsem raději kousek posunul, aby zůstal vršek potřebně pevný a neodštípl se. Takže vyšlo cca 2 cm od okraje, 3 cm dlab a 4 cm ke kraji.

Hotové dlaby na předních nohách

Výsledek vyžadoval ještě prohnat standardním dokončením - pomocí frézy zaoblit hrany a bruskou komplet sbrousit do hladka. Z dlabů jsem ještě provrtal díry pro spojovací vrtuty.

Tím byla veškerá "špinavá" práce pro ten den hotová a udělali jsme první testovací sestavení. Zatloukli jsme kotvy na vyměřená místa, zasadili nohy a přidali překladový trámek, který drží klouzačku. A světe div se - vše sedělo na milimetr přesně, krásně pevný spoj, který by se nemusel snad ani jistit vrutem.

První osazení předních noh včetně položené skluzavky
Pohled na přední nohy v zemních kotvách a s položenou klouzačkou.
No a už jsme skoro v půlce. Odpoledne věnované rodině a výletu vláčkem, ráno se bude vesele pokračovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat