sobota 29. prosince 2012

Odsavač pilin - první dojmy

Od začátku, co jsem začal pracovat se dřevem bylo jasné, že bez odsávání pilin a prachu to bude hodně náročné. Až po narození ogara jsem zjistil, že realita je ještě mnohem vzdálenější. Dílna se stala nepoužitelnou, jemný prach z broušení je opravdu silný alergen, který rád proniká po celém domě.

Dílna smutně zaplněná nepořádkem...


Naprostou většinu aktivit jsem přes léto přesunul ven před garáž a dílna se jen smutně plnila nepořádkem a odloženými věcmi. Vzhledem k tomu, že je zima na krku a já bych si přeci jen ještě docela rád užil dílny, tak jsem si objednal řešení. Hobby odsavač pilin. Výběr po delším hledání padl na Woodster dc 12 a to z několika důvodů:

  • cena cca 3700 byla akceptovatelná a řádově jinde než průmyslové vysavače
  • dostatečný zásobní pytel na piliny
  • robustní provedení pro dlouhou službu

Odsavač v rozkladu. Sestavit lze jednoduše i bez návodu.

Prozatím si nedovolím psát podrobnější recenzi, tak jen pár bodů kterých jsem si všiml během prvních dnů. Začnu zkraje těmi zápornými

  • v balení nebyl návod na montáž

Je tam sice manuál pro provoz v desítkách jazyků, ale obyčejný návod na smontování ala IKEA tam zcela chybí. Vzhledem k tomu, že je přístroj dodán v rozkladu, mě to docela překvapilo. Zjevně výrobce předpokládá, že si odsavač koupí už skutečný kutil, který nebude mít s pár šroubky problém.

  • byl tam zcela zbytečný imbus

Na rozdíl od návodu na složení je v balení přiložen imbusový klíč. Zde se výrobce nejspíše nechal IKEA přístupem inspirovat. Úsměvné na tom je, že k sestavení není imbus vůbec potřeba! Vše je na klíče 9, 10 a 14mm. Nechápu!

  • bez odsávací hadice

Když jsem rozbalil krabici, tak jsem měl jasno, že jsem něco zapomněl rovnou dokoupit. A to odsávací hadici. Součástí dodávky je 2m hadice, která ale slouží jen k vedení od odsavače k redukcím. Rozhodně se s ní nebude dát pohybovat například kolem hoblovaného trámu. Na to je moc krátká a hlavně tuhá. Má průměr 10cm a je opravdu nemotorná. Tudíž  nezbývá než dokoupit cca 4m menší hadice k jednotlivým přístrojům.

Na půl cestě k úspěchu. Chybí nasadit filtr a odpadní pytel.

No ale abych jen nehaněl, tak i ta pozitiva

  • hluk

Čekal jsem pořádný hukot, ale byl jsem překvapen, že je přístroj relativně tichý. 

  • rozměry

Čekal jsem také, že to bude velké neskladné heblo, které nebudu mít kam zaparkovat. Nicméně po složení je odsavač celkem mobilní a hlavně skladný. Je spíše orientován na výšku, takže podlahové plochy v dílně moc nezabere.

A co zatím nemohu zcela posoudit?


  • výkon

Ten ještě budu muset v praxi pořádně ověřit, nakolik je dostačující. Mám bohužel srovnání s naším centrálním vysavačem a jeho příkon 2000W k 500W odsavače je opravdu znát. Se standardní 2m hadicí v pohodě odsává. Ale když jsem připojil 10m hadici právě z centrálu, tak do jejího konce se piliny moc nehrnou. Ale používal jsem ho zatím jen při úklidu. Piliny od pily nebo hoblíku létají v podstatě samy :)


  • systém filtrování

Prozatím nevím, nakolik je velkopovrchový látkový filtr účinný. Při úklidu nikde kolem něj drobný prach nelétal. Ale při jemném plácnutí do pytle se z něj obláček prachu zvedl. Opět uvidím a zhodnotím časem. Každopádně mám v plánu přidat do dílny odsávání vzduchu s výfukem mimo barák pro další pročištění vzduchu při práci.

Hotovo, sestaveno. A nezbývá než zahájit úklid!

2 komentáře:

  1. Jestli tomuhle říkáte nepořádek, tak bych vám nepřál občas vidět svojí dílnu. Teď na jaře jsem měl poměrně dost melouchů, protože lidi nikam moc nejezdili, takže jsem jim po večerech dělal auta. A samozřejmě se to podepsalo na tom, jak teď dílna a garáž vypadají. Ale zase jsem si mohl za ty peníze koupit dva nové elektrické kladkostroje, po kterých jsem už delší dobu pokukoval. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, Tesaříku, doporučil byste to znovu nebo ne? Manžel chce něco do dílny, protože vyrábí dětský nábytek sestavy a tak bych mu na to chtěla alespoň přispět nějakou tou korunou. Ale jak to tak píšete, tak nedokážu říct, jestli je to fakt dobrá investice. Ale do podnikání určitě, ne? :)

    OdpovědětVymazat